søndag
feb122012

Netanya som attraktivt møbelsenter

Foto: The Jerusalem PostIkea i Netanya ble et trekkplaster da den første butikken ble åpnet for noen år siden. Ingen hadde forestilt seg den suksessen det ble. Ikke bare for Ikea, men også for de omliggende områdene. Folk kom langveis fra for å handle der. En venn av meg fortalte at et par fra Jerusalem kom et par timer forsinket til et bryllup i Netanya. Unnskyldningen var visstnok logisk nok: "Når vi kom helt fra Jerusalem, så er det jo klart at vi måtte først innom Ikea."

Ikea brant dessverre ned til grunnen i februar 2011. 400 mistet dermed arbeidet. Imidlertid forventes åpningen etter gjennoppbyggingen på forsommeren i år.

Imidlertid har møbelgiganten Kika åpnet et senter like i nærheten som er den første i Israel. Med 32 butikker i Østerrike og ytterligere 22 spredt over hele Sentral- og Øst-Europa, er Kika en av Europas ledende varemerker innen møbelbransjen. En stor folkemengde begynte å samle seg 3 timer før åpningen og de første 100 kundene fikk hver sin fotskammel. Nærmere 20 000 besøkte senteret i løpet av den første dagen.

Ordfører Miriam Feirberg-Ikar har lagt forholdene godt til rette for at slike populære møbelgiganter skal trekke folk fra hele Israel til Netanya. Hun har med denne velviljen gjort Netanya til det ledende møbelsenteret i landet. Alle ser nå frem til den forestående gjenåpningen av Ikea, ikke minst de 400 som igjen får sitt arbeide der.

mandag
jan302012

Netanyaforeningens 15-års jubileum

Jubileumsfesten ble gjennomført på en vellykket måte i Madlamark bydelshus 23.09.2011. De 150 fremmøtte deltagerne koste seg gjennom et variert program av prominente personer som har betydd mye for foreningens fremme i disse årene, sang, musikk, mat etc.

Nestformann Trygve Brekke geleidet det hele som møteleder som bandt det hele sammen på en elegant måte. Denne gangen var Ofer Hamami vår gjest fra Israel. Han arbeidet i sin tid tett sammen med Shulamith Katznelson på Ulpan Akiva i Netanya som delvis administrator, men er mest kjent for den evnen han har til å formidle hebraisken på en nesten lekende lett måte inn i tilhørerne gjennom sang/musikk og illustrasjoner. Han trakterer nær sagt det som finnes av instrumenter, noe vi fikk en smak av. Shofaren hans imponerer alltid og hans lune humor dannet et godt grunnlag i festen. Han hadde også med en hilsen fra Netanya kommune som lød således:

Welcome all friends,

The city of Netanya congratulates the Association of Friendship between Stavanger & Netanya for its 15th birthday. The city of Netanya and its residents have benefited throughout the years from these relationships - and we hope Stavanger did so as well. 15 years of exchanges, delegations which visited each other - especially we would like to thank you for all your kindness in hosting terror victims who were hosted by you so warmly and generously, who returned home with hope and full of energy. All friendly ties which were built between people of both cities prove to us that no matter how far one has to fly - inside his heart there is always the feeling of love and acceptance. We all wish and hope for many more years of such tight ties between Netanya & Stavanger.

Bless you all.

Edna Spitzer, Twin cities dept., Netanya Municipality

Leif Måsvær og Trygve BrekkeLeif Måsvær var ordfører i Stavanger da spørsmålet om vennskapsby i Israel kom på bane og han berettet en del fra den tiden. Uten ham og Trygve Brekke, som da hadde med vennskapsbyer å gjøre, hadde vi vel neppe hatt noen vennskapsby i Israel i dag.

Dagens varaordfører i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, er nok den som har hatt mest kommunal kontakt med Netanya gjennom årene. Hun har tatt i mot delegasjoner av alle størrelser fra Netanya og selv vært der nede flere ganger. Hennes engasjement er og har vært en stor velsignelse for Netanyaforeningen.

Formannen i Netanyaforeningen hadde også en historisk oversikt sett fra Ofer Hamamiforeningens side. Medlemmenes betydning ble vektlagt. Det som så langt har særpreget arbeidet i foreningen, er nemlig dugnandsinnsatsen til medlemmer og styret. Hver gang en ny utfordring som delegasjonsbesøk med ungdom, sport, kommune eller terrorofre har kommet, har dugnadsinnsatsen i form av vertskap, matlaging, guiding, buss/biler med sjåfører og mange andre små og store viktige detaljer lagt seg til rette. Da Israel er et industriland, i motsetning til de fleste andre sammenlignbare vennskapsbyene til Stavanger som blir regnet som utviklingsland, får vi ikke adgang til å søke om tilskudd fra Nord/sør-foreningen, Utenriksdepartementet og andre, er det stort sett dugnadsinnsatsen som har gjort utslaget på de mange gode resultater som er oppnådd med relativt lite penger. Medlemmenes innsats er den viktigste og beste ressursen Netanyaforeningen har.

Som alltid spiller maten en sentral rolle på våre fester og samlinger. Det ble en herlig blanding av israelsk og norsk inspirasjon. Kyllingene, salaten og en del kaker, ble sponset av lokale firma, noe vi satte stor pris på. Stemningen rundt bordene krydret det hele til en stor suksess! 

I forbindelse med jubileumsfesten laget Per Åge Skretting en meget god video som anbefales på det varmeste. Den kan bestilles hos Per Åge Skretting, telefon 900 58 503, e-post: pea-skr@online.no. Oppgi adresse og telefonnummer i bestillingen.

torsdag
des082011

Fotball-EM til Netanya i 2013

Israel skal arrangere europamesterskapet i fotball for U21-landslag sommeren 2013. Åtte landslag skal delta i turneringen som spilles fra 5. til 28. juni. Som vertsnasjon er Israel allerede kvalifisert. Hvem som skal fylle de øvrige sju plassene, avgjøres gjennom kvalifiseringsspill som startet våren 2011.

Mesterskapet skal spilles på fire arenaer i Israel: Teddy Stadium i Jerusalem, HaMoshava Stadium i Petah Tikva, Bloomfield Stadium i Tel Aviv og Netanya Stadium.

Netanyas nye fotballstadion ligger i Birkat Hanoun og skal etter planen være ferdig bygget i 2012. Arenaen har plass til 13.800 tilskuere og skal fungere som hjemmebane for Maccabi Netanya.

Netanya Stadium

onsdag
nov022011

Israel vurderer felles flyplass med PA i nærheten av Netanya

De israelske flyplassmyndighetene (IAA) vurderer å bygge en flyplass ved Poleg-stranden sør for Netanya, i følge IAAs formann, Ovadia Eli. Tanken er at Israel og de palestinske myndighetene i fellesskap skal drifte flyplassen. En tunnel fra Vestbredden til flyplassen skal gjøre det mulig for palestinere å komme til og fra flyplassen. Samtaler om forslaget er blitt gjennomført på høyt nivå og tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair, skal være involvert i saken.

Eli presenterte forslaget om en ny flyplass på en konferanse som ble avholdt på Ben Gurion flyplassen. Han understreket at det fortsatt ikke er tatt noen avgjørelse om Israel skal bygge en ny internasjonal flyplass i det hele tatt. Økonomi er blant punktene som er med å avgjøre en slik beslutning. Byggingen av en ny flyplass, dersom det blir vedtatt, ligger minst et tiår frem i tid. En felles flyplass vil kunne hindre konkurranse om luftrommet, noe som ville vært tilfelle dersom PA skulle bygge sin egen flyplass.

 

Kilde: HaAretz

fredag
sep022011

Velkommen til jubileumsfeiring

Nå er det godt og vel 15 år siden vennskapsbyavtalen mellom Netanya og Stavanger ble undertegnet. Mye har skjedd siden den gangen. Dette vil vi feire med en kombinasjon av en mimrekveld og sabbatsfeiring. Denne gangen kommer Ofer Hamami som vår gjest fra Israel. Han arbeidet tett sammen med Shulamith Katznelson på Ulpan Akiva i Netanya, delvis som administrator, men er mest kjent for den evnen han har til å formidle hebraisken på en nesten lekende lett måte til tilhørerne gjennom sang, musikk og illustrasjoner. Selvsagt får vi oppleve trakteringen av hans instrumenter, som piano, trekkspill, shofar etc.

Leif Maasvær, som var ordfører da vennskapsbyavtalen ble utarbeidet, blir med oss. Varaordfører Bjørg Tysdal Moe, som i de senere år har fulgt opp avtalen, vil også ha et innlegg. Det blir også innslag med andre pionerer i Netanyaforeningen, samt musikalske innslag. På det nåværende tidspunkt er det usikkert om den israelske ambassaden også sender en representant. Selvsagt blir det koldtbord med en kombinasjon av israelske og norske matretter på en sabbatskveld som dette.

Vi inviterer medlemmene og venner til feiring fredag 23. september kl. 19.00 i Madlamark bydelshus. Ta med venner og bekjente. Prisen for medlemmer er 100 kroner. For ikke-medlemmer er prisen 150 kroner. I den vanskelige situasjonen som Israel er i nå, er det svært viktig å vise sympati og vennskap.

Madlamark bydelshus er i Åsta Kongsmors gate 20, mindre enn 50 meter nedenfor Madlamark kirke. Kjører du oppover, forbi universitetet, sving til venstre i krysset ved Ullandhaugsveien og nedover forbi Gosen. Du kommer til en rundkjøring rett før Madlamark kirke. Ta cirka 50 meter nedover til venstre og parkeringsplassen ved bydelshuset ligger på din høyre side.