torsdag
des112014

Invitasjon til å høre ambassaderåd George Deek

Ambassaderåd George Deek avslutter nå sin tjeneste etter 2 1/2 år, ved den Israelske ambassaden i Oslo. George Deeks tale i Oslo for noen uker siden fikk denne omtalen:
 
"The best speech an Israeli diplomat ever held"
 
Talen har fått en enorm respons og er allerede sett av over 80 000 på YouTube, og George Deek er nå invitert til de ledende Universitetene i USA og Australia med samme budskapet.
Menigheten Kristen Tjeneste har gleden av invitere deg til å høre George Deek på gudstjenesten 21. desember kl 11.
torsdag
des112014

Zionisme 

Ordet zionisme er i ofte i bruk når Israels utvikling skal beskrives. Ordet drar oss i seg selv mot Zion, et bergrep vi knapt kjenner innholdet til, men vi finner det i Bibelen og det gir håp til jøden. Et håp om at hans egenforståelse, sosiale trygghet og åndelig tilhørighet skal kunne gjenoppbygges.

Tryggheten skaper han seg i Israel. Et lite geografisk område han ser på som sin arv. En arv som er flere tusen år gammel og som han tillegger å ha sitt opphav i Guds vilje.

Zionisme vil i en rommelig forståelse være å støtte jøden i hans lengsel mot sitt håp.

Den som støtter jødens zionistiske drøm vil være zionist. Zionisten kan være jøden selv, men zionisten kan også være hans venn. For jøden vil det være naturlig å være zionist. For hans venner vil der nødvendigvis være et underliggende motiv. Dette motivet kan ha sitt opphav fra forskjellige forståelser.

Vi har to hovedgrupper av zionister, som gjerne vil flyte noe over i hverandre.

I den ene gruppen deltar den humanistiske zionisten, som støtter jøden fordi han mener jøden har en rett til trygghet og frihet i eget land. Motivet er basert på historiens fortellinger og derfra generelle menneskerettigheter, som brukes for å støtte og legitimere jødens håp, ønske og kamp.

I den andre gruppen deltar kristen zionisten. Han støtter jøden ut fra bibeltekst. Hva Bibelen profeterer om jøden er ensbetydende med at kristen-zionisten deltar for å se dette oppfyllt. Bibelteksten legitimerer motivet på et mer forpliktende nivå enn hva menneskerettighetene gjør.

Begge disse grupperingene har sine profilerte talspersoner i Norge i dag.

 Les mer 

 Politiske utfordringer i Israel #13

 

 

 

 

 

 

 

 

mandag
feb242014

Nytt fra Netanya

Et bystyremedlem har foreslått å åpne Netanyas samfunnshus og ungdomssentre på fredager og lørdager. Han mener at et slikt tiltak vil få ned alkoholbruken og redusere volden i byen i helgene.

Et autentisk tysk tog som ble brukt til å transportere jøder til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig er plassert på et minnested i Yad LeBanim i Netanya. Toget, som er kjent som «München 12-246», ble funnet av Roni Dotan og Tatiana Rosa i 2013. Ordfører Miriam Feirberg-Ikar var en aktiv pådriver for å få toget til Israel.

Yair Lapid, den israelske finansministeren, besøkte nylig Netanya sammen med en stor delegasjon fra det franske finansdepartementet.

Ordfører Feirberg-Ikar deltok i seremonien da den israelske fotballspilleren Zvi Moisasko fikk en gate i Netanya oppkalt etter seg.

De to partiene «One Netanya», ledet av ordfører Feirberg-Ikar, og «For Netanya», ledet av Herzl Keren, har inngått en samarbeidsavtale. Avtalen innebærer at 25 av 27 bystyrerepresentanter nå inngår i koalisjonen.

søndag
jan122014

Nytt fra Netanya

Netanya kommune etterlyser personer som snakker engelsk, arameisk, spansk, russisk og fransk og som kan hjelpe innbyggere i tilfelle en krisesituasjon. Leger, sykepleiere, ingeniører og sjåfører er blant yrkesgruppene det søkes etter.

Ordfører Miriam Fierberg-Ikar har bedt innbyggerne i Netanya om å bidra med økonomisk støtte til en av byens soldater. Soldaten mistet familien sin i Kaluga, Russland. Målet med innsamlingsaksjonen er å få nok penger til å hente soldatens mor, far og to brødre til Israel slik at de kan begraves der. Dette vil koste 20 000 dollar. Donasjoner kan gis på kontonummer 33602354 i Bank Leumi, Branch 950.

En sikkerhetsøvelse ble gjennomført i Netanya i desember 2013. Rådhuset, politiet, brannvesenet, Magen David Adom, Laniado-sykehuset og elektrisitetsselskapet deltok i øvelsen. 250 mennesker var involvert i det vellykkede øvelsen.

Netanyas kommunebudsjett for 2014 har blitt godkjent. Viktige satsingsområder dette året er utdanning, velferd, miljø og vedlikehold.

Miriam Fierberg-Ikar har annonsert at den nylig avdøde komikeren Sefi Rivlin skal hedres ved at kultursenteret i Kiriat HaSharon skal oppkalles etter ham.

En delegasjon fra Netanyas vennskapsby i Ungarn, Siofok, besøkte nylig Netanya. Eva Hersti, president i vennskapsforeningen for Siofok og Netanya, besøkte rådhuset. Men seg hadde hun sin ektemann. Der mottok de et diplom for deres langvarige frivillige arbeid med ungdommer i Netanya. Disse ungdommene får alltid en varm velkomst når de besøker Siofok. Ekteparet Hersti har hatt ansvaret for å restaurere den jødiske gravlunden i Siofok. De har også arbeidet for å få på plass et minnesmerke over jødene som ble drept under andre verdenskrig.

To nye hoteller, Alma og Paradiso, har åpnet i Netanya. Eierne er immigranter fra Frankrike som har bestemt seg for å investere i turisme. Enda et hotell er under planlegging. Det skal hete West Lagoon og skal stå ferdig i løpet av 2015. Prislappen er på 250 millioner shekel.

Foto: Shlomo Avni

fredag
jan102014

Snø i Israel

Det er ikke bare her på vestlandet det har vært uvanlig vær. Det samme i Israel og spesiell er jo den halve meteren med snø som lå i flere dager i Jerusalem. Selv om linken nedenfor er bilder fra hele Midt-Østen, så er det bildene fra Jerusalem som gjør mest inntrykk. Noen opplevde at strømmen var borte i to dager. Trafikken korket seg slik opp at for første gang i historien, gikk toget fra Jerusalen Tel Aviv på Sabbaten. Til og med i Poleg-området i Netanya, fikk markert distriktet med litt hvitt. Mine venner som vanligvis er så fasinert av snøen i Norge, var glade da den begynte å forsvinne etter tre dager.

https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=37c2a9e17d&view=att&th=1431f437b4046bfd&attid=0.1&disp=safe&realattid=f_hpjnmiy20&zw

Page 1 ... 12 13 14 15 16 ... 21 5 neste »