fredag
mai252012

Harliga London: Ka skjer i Netanya?

Eg e så øvegidde. Det e ikkje som før…. Det e vel noge sånt ein ekta innfydde siddis vil uttrykka seg. Det er ikke med forsiktighet at byfornyelsen går for seg her i Netanya. Nye gater, veier, byutvidelser og fornying av bykjernen o.l. hører med til dagliglivet her nede.

Denne gangen skal jeg ta for meg Ha'atzmaut Square eller uavhengighetsplassen for å bruke et norsk ord. Det er den store sentrale, åpne plassen som ender oppe med stranden. Den mest skadde bygningen etter gasseksplosjonen i juni 2011, er nå revet. Ellers er det enklere å illustrere det hele med bildet jeg tok for et par dager siden:

Da ordføreren, Miriam Feirberg Ikar besøkte Stavanger for noen år siden, beklaget jeg ombyggingen av torget i Stavanger under en omvisning. Men svaret kom spontant: "Å oppgradere eller fornye med visjon, må en ikke beklage. Det betyr liv, utvikling og fremtid". Det ser akkurat ut som det er det hun praktiserer i stor grad i Netanya.

Ha'atzmaut Square representerer hjertet i Netanya. Ved ferdigstillelse av prosjektet vil komme tusenvis av besøkende på torget hver kveld. Folk vil nok også ta stedet i bruk om dagen i adskillig høyere grad enn tidligere. Sykkelsti, spinning, digitaliserte systemer, vannleker, lys og fargespill blir noe av endringene samt aktive tilbud med massevis av unike attraksjoner for folk i alle aldre. Gjennomføringen av prosjektet begynte i desember 2011 og håpes på å være avsluttet innen februar 2013.

Prosjektet anslås å koste 30 millioner sheckel eller 47 millioner norske kroner. Det er et nytt skritt i forsøket på å oppgradere det urbane sentrum og slutter seg til mange andre prosjekter som kommunen gjennomfører i sentrum. Faktisk skal hele bykjernen fornyes mer eller mindre. Gater som Herzl, Smilansky, Samuel Gordon, Krause, Zion Square, Shaar Hagai blir oppgradert. oppgradering av markedet, utvikle kulturelle komplekser, kunst og ungdomsaktiviteter, oppgradere frontene av hus, bygging av avanserte belysning systemer, enhetlig skilting, fordeling av vegetasjon langs gatene, fornying av markedet og så videre. Men personlig lurer jeg på om jeg ikke vil komme til å savne litt av dagens gamle, gode Netanya. 

Se videobildene fra Ha'atzmaut Square slik den skal se ut våren 2013: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xEsd2QTzi0k

Ellers er følgende bilder lagt ut på nettet tatt fra http://netanya.muni.il/?CategoryID=236&ArticleID=4943&dbsAuthToken

 

 

 

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend

« Vladimir Putin besøkte Netanya | Main | Historien om Isidor og Nathan Straus »